Werken met eigenheid! Zonder aanname en met Kracht!

Werken met eigenheid! Zonder aanname en met Kracht!

Just me Advies staat voor aandacht, eigenheid en ontwikkeling. Wat wordt hiermee bedoeld en wat wordt er mee beoogd?

Een ieder kan zich vast wel iets bij eigenheid voorstellen. Het gaat over een karaktertrek, persoonskenmerk, gedachten en belevingen, acties en wensen, over jezelf mogen en kunnen zijn. Over inzetten van je kwaliteiten. Ook gaat het over het uitspreken van nog te leren competenties. Je kwetsbaarheid en open durven zijn over je eigen situatie en/of gemoedstoestand. Of juist over ambities en wensen.

Sta jij hier weleens bij stil? Echt heel bewust bij stil? Durf jij deze dingen kenbaar te maken? Welke argumenten heb je om dit te doen? Of zijn er misschien argumenten om het vooral niet te doen?

Wij geloven dat er veel aandacht moet zijn voor eigenheid en ontwikkeling. Het staat onlosmakelijk met elkaar in verbinding. Daar is als basis wel veiligheid voor nodig. Door dat te creëren, bestaat er ruimte om te communiceren. Door oprechte communicatie vanuit eigenheid beschikt men vervolgens over meer informatie van jezelf en de ander. En dus ook meer informatie voor een adequate en helpende omgang ten aanzien van  belemmerende maar zeker ook de bevorderende factoren. Dat samen is werken met eigenheid en in ontwikkeling zijn.

Klinkt zó simpel. Toch blijven veel mensen steken in enkel hun ongenoegen. En eigen gedachte.  Of nog erger, aannames over wat anderen denken.

Zo voelde ik, Saskia mij eens minder gelukkig als groepsleider met de rol van begeleider in een sport. Ik kwam als laatste bij dit team en daarin hadden we allemaal een specifieke rol op een vaste dag in de week. Sport was niet zo mijn ding en toch probeerde ik pubers ertoe motiveren. Op mijn vaste werkdag was dát gewoon wat er moest gebeuren.

Dacht ik… Want toen ik na aarzeling aangaf dat het leiden van de zogeheten “Meidenclub” meer bij mij zou passen en ik daarvoor concrete ideeën had, bleek dit een schot in de roos. Niet alleen bracht het mij veel meer werkplezier en vervolgens een prachtige rol richting de meiden, gek genoeg voelde de collega die het destijds verzorgde zich enorm opgelucht! Zij was juist niet gelukkig in díe taak. Dat zij dit leuk zou vinden, had ik zomaar als vanzelfsprekend aangenomen! Ik had zelfs het idee aangenomen dat ik het niet van haar kon “afpakken”. We leerden dat het uitspreken van moeite die ervaren wordt en het uiten van wensen die bestaan, essentieel is. En ook dat het veilig was om dat “gewoon” te doen. En dat juiste positionering van medewerkers veel plezier en borging geeft! Dat is kracht! ( Het bracht mij zelfs met mijn eigenheid en verdere doorontwikkeling een nieuwe functie! )

Er was ontzettend veel plezier en passie, en echt heel incidenteel maar een zieke. En was die er wel? Dan werd zonder morren een dienst opgevangen en was er zorg voor elkaar. Als vanzelfsprekend. Dat wilde dit team ook zelf.

Effectief en open communiceren met elkaar is dus van groot belang, maar het gaat de ene persoon makkelijker af als een ander. Daar ruimte voor maken en aandacht hebben voor positieve, opbouwende communicatievormen is niet zo zeer ingewikkeld, maar meer een soort van mindset. Het is dus ook vaak meer een kwestie van samen zoeken naar een begin van een communicatieproces en dit als omgangscultuur te borgen.

Door de ervaring die ik hierboven beschreef, ben ik er altijd aan vast blijven houden. Het is voor mij mijn overtuiging geworden. Mijn eigenheid. Of wellicht een eigenaardigheid:-) Het is nl. ook wel eens als lastig ervaren, maar veelal als eerlijk, open, integer en gericht op integere samenwerking ontvangen. Niet om het perse samen eens te moeten zijn. Wel om van elkaars visie op de hoogte te zijn. Van elkaar te mogen ontvangen. Dat als vertrekpunt voor omgang te zien.

Just Me advies werkt met interventies om mensen met zichzelf en elkaar in contact te brengen. Deze geven inzicht en helpen bij het ontrafelen van onbewuste patronen. Zonder zweverig te zijn is er aandacht voor waar je wat precies ervaart en/of wenst, en hier vervolgens acties aan te verbinden. Wanneer je dat van jezelf en van elkaar weet, zijn jullie in ontwikkeling. Dat samen maakt dat jij en je team het beste in elkaar naar boven weten te brengen. Elkaar helpen om individueel en samen te groeien. Het zal voor een ieder en vooral voor de client ook helpend zijn. Het staat voor respect voor eigenheid en gezamenlijk staan voor aandacht, eigenheid, ontwikkeling en dus kwaliteit.

Slechts 1 enkele manager of teamlid dient dit te herkennen en zo aan het werk te gaan. Samen met wat lef kan dit een gigantisch verschil maken. Bijvoorbeeld ten aanzien van die passende positionering van medewerkers in functie, taak of rol. Maar ook kan een team kan op deze wijze zelf coachend (dat is wat anders als zelfsturend!), op inhoud en daad,- en draagkracht groeien. Aandacht voor eigenheid brengt dus jezelf en de ander verder.

Het leidt tot betere zelfzorg en zorg voor elkaar. Dit leidt weer tot meer commitment, meer deskundigheid, vitaliteit, werkplezier en saamhorigheid. Hiermee is verworven kwaliteit meer geborgd en bestaat er ook minder verzuim!

Vreemd eigenlijk, dat men best vaak van zoiets essentieels en krachtig vervreemd is geraakt. Wij hebben het gelukkig wel zo als omgangsstandaard mogen ervaren, vroeger, in een zeer moeilijke setting zelfs, (of juist?) en hierin zelf grote ontwikkeling met collega’s doorgemaakt. Dankbaar zijn wij daarvoor. En in een tijd waarin de sector onder druk staat, en dubbele agenda’s regeren, maken we dit heel graag een belangrijk agendapunt voor 2021 om (weer) te normaliseren! En naar de toekomst mee te nemen. Want het moet iets van alle tijd zijn! Wat vind je hiervan?

Idealistisch? JA                                                                                                                        Mogelijk? JA

We’ve been there, done that!

Not a piece of cake but very worthy and delicious!